Wat is het verschil tussen EMS en “normale” krachttraining?
We krijgen met regelmaat de vraag wat het verschil is tussen ems en normale krachttraining. Trainen met EMS past perfect in ons drukke leven en klinkt als een uitkomst voor velen. Maar als iets ideaal lijkt worden we toch vaak sceptisch. En dat begrijp ik helemaal want dat was ik zelf ook toen in in 2011 in aanraking kwam met EMS.
Wanneer je een keer hebt getraind met EMS dan weet je wat voor impact het heeft op je lichaam. De eerste trainingen met EMS gaan ga je zeker spierpijn en sommige houden na jaren nog steeds spierpijn na een EMS workout. Het doet dus weldegelijk wat met je spieren! Maar wat is nou het verschil tussen EMS en normale krachttraining en wat zijn de voor en nadelen van trainen met EMS...
Mijn eigen kennismaking met EMS
Op 17- jarige leeftijd een vervelende schouderblessure gehad. Als je dit eenmaal hebt gehad blijft het een zwakke plek. Het ging dan ook met regelmaat uit de kom waarna ik weer een poos mijn arm niet kon belasten. Niet heel handig en vooral ook erg frustrerend als je werkt als personal trainer.
Ik was al een aantal keer benaderd door Bodytec. Dit was destijds de enige aanbieder in EMS- training en nog steeds marktleider. Ik hield de boot af want eerlijk gezegd geloofde ik hier niet in. Ik had een Telsell beeld voor me en was van mening dat je gewoon echt aan de bak moest in de gym als je resultaat wilde.
Het was weer eens zover dat mijn schouder uit de kom ging en ik mijn arm niet kon belasten. Ik ging op zoek naar een oplossing en wilde Miha- Bodytec toch een kans geven voor een demonstratie.
"Als iets zoveel spierpijn geeft dan moet het wel wat doen met je spieren toch"?
Ik was blij verrast door deze kennismaking. Als trainer laat je je natuurlijk niet kennen ;) Kom maar op. Ik heb nog nooit zoveel en zolang spierpijn gehad als die ene kennismaking. Als ik hier zo veel spierpijn van krijg dan moet het wel wat doen met je spieren toch? En ja hoor... Ik boekte ondanks mijn schouderblessure sneller resultaat dan met reguliere fitness ervoor. Zodra ik weer met reguliere krachttraining aan de slag ging trainde ik zelfs zwaarder dan voor mijn blessure.
We besloten om in 2012 EMS- training naar Nederland te halen en te integreren in onze personal training. We bieden nogsteeds Bodytec training aan bij ons op locatie en een groot deel van onze begeleiding bestaat nu nog steeds uit EMS.
Een proefles hoeft overigens niet zo zwaar te voelen als het bij mij voelde. Een beetje spierpijn is prima na je eerste workout maar zo erg als ik spierpijn had is absoluut niet nodig. Maar als je een paar keer de boot hebt afgewezen en zegt dat dit niet kan werken dan zullen ze dat laten merken ook! ;) Als je dit gaat combineren met een trainer die zich niet wilt laten kennen dan is deze extreme spierpijn het gevolg. Mocht je een proefles gaan ondervinden wees dan vooral dus niet te eigenwijs haha.
Het verschil tussen EMS en normale krachttraining?
We schrijven een heel artikel over wat het verschil is tussen EMS en reguliere krachttraining. Maar daar kunnen we heel duidelijk in zijn en dit hadden we je eigenlijk ook wel in 1 zin kunnen vertellen!;) Er is namelijk geen verschil tussen EMS en normale krachttraining. Tenminste... niet voor je spieren. Als je een dumbell optilt span je je spier aan. Er gaat een signaaltje van je hersenen naar je spier zie zorgt voor een spiercontractie. Met EMS is dit niet anders, alleen nu zorgt er een extern apparaat voor deze contractie. Voor je spier is dit dus niet anders maar er zijn weldegelijk verschillen.
Je traint je spieren zwaarder maar laat je gewrichten met rust.
Zoals ik al noemde kon ik gewoon trainen met een behoorlijke schouderblessure. Op een paar been oefeningen na kon ik niks beginnen in de fitness. Voor elke spier die je in je bovenlichaam wilt trainen heb je namelijk je schouders nodig. Ik kon dus geen gewicht optillen op dat moment. Het grote verschil tussen EMS en krachttraining is dat dit met EMS ook helemaal niet nodig is. Het apparaat zorgt voor deze weerstand en verder heb je geen gewichten nodig. Ik kon zo elke spiervezel trainen in mijn bovenlichaam zonder mijn schoudergewricht te belasten.
Je kan elke spier individueel instellen
EMS is dus ideaal als je een blessure hebt of om wat voor reden minder belastbaar bent. Je kan je hele lichaam trainen en elke spier zo zwaar instellen als gewenst. Stel je hebt rugklachten en om hier vanaf te komen zullen we de spieren hier moeten versterken. Maar hoe doe je dat als elke beweging pijn doet? Met EMS voelt deze aanspanning juist fijn en comfortabel en is het ineens wel mogelijk om je spieren rondom je wervel te trainen en daarbij je wervels met rust te laten.
Je traint 93% van je spieren...
En dit maakt EMS werkelijk uniek. Je traint al vanaf de proefles 93% van al je spiervezels. Ook de spieren die je met reguliere krachttraining nagenoeg niet kunt bereiken. De andere 7% willen en kunnen we overigens niet trainen. 93% van onze spieren kunnen we bewust aanspannen. De andere 7% zijn de spieren die hun functie hebben bij ons maagdarmstelsel, hartspieren en de spieren zie zorgen voor onze ademhaling. Deze spieren kunnen we zelf niet bewust aansturen. Dit gaat als het ware vanzelf.
"20 minuten EMS staat gelijk aan 3 uur reguliere krachttraining"
Verder kunnen we dus elke spiervezel in ons lichaam aanspannen en dan ook nog eens tegelijkertijd. Stel dat je in de sportschool voor elke spiergroep 3 setjes van 10 herhalingen doet. We zorgen dan totaal 30 keer 1 seconde voor contractie in deze spier. Tijdens een EMS workout zetten we elke spiervezel 10 minuten onder spanning. Dit is dus 20 keer zoveel contractie in elke spiergroep. En dan trainen we ook nog eens 93% van onze spieren. Met reguliere krachttraining trainen we slechts 40% tot 55% als we een flinke workout hebben gehad.
We kunnen aan de stoffen en afvalstoffen die we aanmaken in ons lichaam EMS en normale krachttraining met elkaar vergelijken. En we maken in een EMS workout van 20 minuten evenveel afvalstoffen aan als 3 uur normale krachttraining.
Dit is ook gelijk de reden dat een EMS workout nooit langer duurt dan 20 minuten. Dit zal te zwaar zijn voor ons lichaam en we zullen zo onze spieren maar ook onze lever en nieren overbelasten.
De voordelen van EMS
Al met al dus heel wat voordelen van EMS- training. Wat had je anders verwacht van een bedrijf dat EMS- systemen verkoopt!;) Maar ook ik doe wekelijks naast EMS nog krachttraining en Calisthenics. Ik vind het gewoon heerlijk om reguliere krachttraining te doen en met gewichten bezig te zijn. Het zorgt bij mij voor variatie en extra uitdaging.
Daarbij verzuur je veel meer tijdens reguliere krachttraining. Dit branderige gevoel als een spier verzuurd heb je niet met EMS training. Hierdoor heb ik meer een voldaan gevoel na reguliere krachttraining. Een EMS workout is voor je spieren veel intenser maar zo voelt dat op dat moment niet. Maar geen zorgen, over 2 dagen kom je er alsnog achter dat deze training zeker een flinke impact heeft op je spieren! ;)
De nadelen van EMS
Er is echter ook wel een nadeel van EMS. Normale krachttraining is veel veelzijdiger en kan je jezelf op allerlei manieren uitdagen. Vooral omdat je hier ook enorm veel varianten in materialen, gewichten en weerstanden hebt.
Ook kan je makkelijker je progressie monitoren omdat je in de meeste gevallen met kilo's werkt. Aan de andere kant is trainen met EMS wellicht wat minder uitdagend maar daarentegen wel enorm productief en efficiënt. Ik denk dat de meeste onder ons liever 20 minuten trainen met EMS dan 3 uur naar de gym gaan.
Ga je toch graag naar de gym? Dan kan je dit uiteraard prima combineren. Je traint veel meer spieren en ook vooral aller dieperliggende spieren. Door wekelijks EMS toe te voegen aan mijn trainingschema weet ik mijn rugklachten buiten de deur te houden en kan ik mijn schouder een stuk beter trainen.
Je moet dan enkel wel wat beter plannen want de dagen na je EMS workout begin je weinig in de gym!;)
Is EMS- training geschikt voor mij?
Ik ben niet helderziend maar ik kan je zo al wel vertellen dat EMS training geschikt voor jouw is!;) Iedereen moet zijn lichaam en met name de spieren trainen om een gezond, fit energiek en klachtenvrij lichaam te behouden.
Trainen we onze spieren niet? Dan neemt onze spiermassa vanaf onze 30 levensjaar elk jaar 1 procent af. Trainen we nooit onze spieren? Dan zijn we dus op ons 80e levensjaar de helft van onze spieren kwijt. Hierdoor belasten we onze gewrichten en wervels veel meer omdat onze spieren dit niet meer kunnen opvangen. We zien hierdoor oude mensen vaak voorovergebogen lopen, kleiner worden, gemakkelijk vallen en snel iets breken. Zonde als je bedenkt dat je spiermassa ook gewoon kan toenemen met 20 minuten per week EMS.
Kennismaken met EMS?
Of je het nu leuk vindt of niet. Ook jij zal dus je spieren wekelijks moeten trainen. Omdat weinig mensen wekelijks met plezier 2 tot 3 keer naar de sportschool gaan, hebben wij een methode ontwikkeld waarmee je op eenvoudige manier toch je spiermassa kunt opbouwen.
Je kan met je eigen EMS- systeem trainen waar en wanneer je wilt en meetrainen met onze workouts. Zo weet je zeker dat je je lichaam op de juiste manier belast en traint.
Ben je na het lezen nieuwsgierig geworden naar EMS? Kom dan vrijblijvend kennismaken. Dit kan bij ons op locatie maar we kunnen ook naar jou toe komen.
Heb je verder vragen? Stel ze gerust hieronder in de comments of laat iets van je voren via het contactformulier.